De Borobudur tempel | WAT TE DOEN IN YOGYAKARTA - Yogyakarta.nl

Snel Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Yogyakarta > Bezienswaardigheden in Yogyakarta
DE BOROBUDUR TEMPEL
De Borobudur tempel  is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld"  De Borobudur heeft  reeds twee restoratie perioden ondergaan; de eerste was tussen 1907 en  1911 onder leiding van Theodorus van Erp gedurende de toenmaals  koloniale ad interim Engelse Overheid. Zestig jaar later verkeerde de  Borobudur opnieuw in een precaire toestand toen de overheid reeds onder  het nationale Indonesisch bewind, met behulp van de UNESCO (United  Nations Educational Scientific and Cultural Organization) overging tot  de tweede restoratie van 1973 t/m 1983. Op 23 februari 1983 werd de Borobudur tempel opnieuw geinstalleerd door de President van Indonesie "Bapak Suharto"

Als  een voortzetting van de restoratie had de Indonesiche regering besloten  om een amusementpark rondom de Borobudur tempel te bouwen, met een  oppervlakte van 85 hecares. De bedoeling was dat het park meerdere  bezoekers zou trekken. Uiteindelijk is het een  Archeologisch/amusementpark geworden. Zo zijn er verschillende  faciliteiten te vinden als een Archeologisch museum tot een kunstmarkt.

Faciliteiten in het Archeologische park van Borobudur

  • Manohara Princess resort
  • Borobudur  Park Guesthouse - restaurant, vergaderplaats voor studiegroepen,  bibliotheek en Audio - visuele vertonings gelegenheden over Borobudur  tempel.
  • Restaurants
  • Kinderspeelplaats
  • Planten kwekerij
  • Informatie centrum, bezoekers kunnen hier informatie krijgen over de Borobudur tempel en het archeologisch park
  • Samadraraksaa schip museum
  • Olifanten attractie
  • Souvenirs winkel
  • Gebedsruimte
  • Dagi heuvel (voor een prachtig uitzicht over de Borobudur tempel moet je naar de top van deze heuvel klimmen)
  • Parkeergelegenheid voor 90 bussen, 260 auto's, en 200 brommers en motors
  • Toiletten


Uitleg & Informatie
De Borobudur tempel is een oudheidskundige tempel welke een  Boeddhistische nalatenschap is die gebouwd werk voor meditatie en  contemplatie.

De naam Borobudur "ook wel gespeld als Boroboedoer"  komt van de woorden Bara en Boedoer, waarvan het woord Bara de  betekenis heeft van "tempel" die herleid wordt van het Sanskriet  "Byara". Terwijl het woord Boedoer ons doet denken aan het Balinese  woord "Beduhur" wat "heuvel" betekent.

De Borobudur tempel werd  gebouwd op een heuvel in de vorm van een trapvormige piramide, waar de  tempel is opgebouwd van een samenstelling van andhesiet stenen met een  totaal van ongeveer twee miljoen steenblokken.

Wanneer wij de  tempel van verre zien dan heeft het de vorm van een stupa of koepel,  maar wanneer wij het van dichtbij benaderen zien wij twee bouwstijlen  (cirkel vormige) terassen, welk patroon de Indiase stijl weergeeft.  Terwijl de benedenbouw een trapvormige piramide weergeeft in de vorm van  een vierkant met vele vierkantige hoeken.

Deze vorm vertoont de  Javaanse stijl en architectuur, maar toch vormen de twee gedeelten een  eenheid, terwijl het geheel een stupa voorstelt. De stupa welke bij de  Borobudur gelijk is met de Boeddhistische religie, stelt zich voor als  een replica van de universum. In het binnenste van de Borobudur tempel  bestaan er geen ruimten. Wij kunnen slechts het buitenste zien en  betreden door een rondgang te maken welke aangeduid wordt met de term  "Pradaksina". Volgens de Boedhistische relegie wordt dit proces als een  eerbetuiging aan de geesten bedoeld. De bouw of structuur van de  Borobudur tempel bestaat uit 3 ruime gedeeltes.

De eerste  gedeelte, de "Kamadhatu" genoemd, stelt het levensruim van de mens voor,  dit wil zeggen; een levenshouding die de zinnelijke begeerten reeds kan  beheersen welke weergegeven wordt door een stevige fondatie.

De  tweede gedeelte, de "Rupadhatu" genoemd, stelt het levensruim van een  mens voor, die de zinnelijke begeerten reeds kan overwinnen, maar die  toch nog gebonden is aan uiterlijke vormen.

De derde gedeelte, de  "Arupadhatu" genoemd, welke de 'Nirwana' of de 'Sunyata' voorsteld, is  gesymboliseerd wordt door de 3 cirkelvormige terrassen.

De  Boeddha beelden die bij de Borobudur tempel worden aangetroffen bestaan  uit 504 stukken. In de stupa met de ruitvormige gaten ' beneden de  hoofdstupa zijn er 72 beeldstukken, de "Wajra Satwa" genoemd.

Op  het Rupadhatu terras zijn er 432 beeldstukken, de "Dyani Budha" beelden  genoemd. Deze Dyani Budha zijn te vinden aan elke zijde van de tempel  vanaf het eerste terras tot en met de vierde terras, welk verschillende  handstanden of houdingen hebben. De standen of houdingen worden de  "Mudra" genoemd. Die aan de oostelijk zijnde worden "Aksobya" genoemd  met de "Bumi Sparsa" handhoudingen welke de geestelijke krachten  symboliseren.

Aan de zuidleijke zijde worden zij de "Ratna  Sambawa" genoemd met 'Wara Mudra' handhouding welke de liefde  symboliseert. Terwijl die aan de westelijke zijde de "Amitaba" genoemd  word met de handhouding 'Dyana Mudra' welke de meditatieve levenswijze  aantoond. Tenslotte de noordelijke zijde welke de "Amogasidha" word  genoemd met de handhouding 'Abhaya Mudra' welke de vrees - vrije  levenswijze symboliseert ten opzichte van de dreiging van gevaar, ter  handhaving van hygiene en sanitatie van de tempel.


Tempelrelief
1460 Reliefbeeldingen zijn gvonden in de Borobudur tempel welke alle  scenes voorstellen. Verder nog 1212 decoratieve relief panelen. Om de  geënsceneerde verhalen uit de reliefs te ontsluieren in de juiste  volgorde wordt men aanbevolen om de tempel van de Oostelijke zijde  binnen te treden en om bij elke terras verder naar links te wenden om  uiteindelijk de tempel aan de rechter kant te verlaten.

Feitelijk  zijn er 160 stukken relief panelen op de oorspronkelijke basis van de  Borobudur tempel die nog bedekt zijn. Deze reliefs stellen het leven van  een mens voor, die nog gekluisterd is aan zijn begeerten. Dit verhaal  kan men lezen uit het boek "Maha Karma Wibhangga".


Locatie van de Borobudur tempel
De borobudur tempel oftewel de Candi Borobudur ligt in het Borobudur  district in Magelang, binnen de provincie Midden Java. Op ongeveer 40  kilometer van Yogyakarta. De Borobudur tempel ligt in een groene  omgeving omringd door bossen en bergen.

bron: Taman Wisata Candi, CO
Tips:

  • Entree (ticket) voor de Borobudur tempel.  IDR.280.000 pp (volwassenen) & IDR.110.000 pp (kinderen & studenten).
  • Entree (ticket) voor de Zonsopkomst + bezoek Borobudur tempel: IDR. 400.000
  • Studenten kunnen alleen korting krijgen bij het laten zien van een studentenkaart.
  • Openingstijden Borobudur: 06:00 - 17:00
  • Beste tijd om Borobudur te bezoeken is in de ochtend tussen 06:00 - 08:00
  • De zonsopkomst bij Borobudur is te zien vanaf Manohara Hill, Setumbu Hill of vanaf de tempel zellf. Vertrek vanaf Yogyakarta voor de zonsopkomst is om 03:45.
  • Bij de Borobudur dient u een Sarong (rok) te dragen om de blote benen te bedekken, deze Sarongs krijgt u (gratis) bij de ingang en moet u weer afgeven bij vertrek.
  • Bekijk onze tours naar Borobudur.
  • Bekijk hotels bij Borobudur



Een woordje Bahasa Indonesia:
  • Tempel = Candi



        YOGYAKARTA.NL

        Groot Aanbod & Altijd de laagste prijzen!
        Met ons aanbod aan reizen & excursies overtreffen wij alle reisorganisaties!
        Geen boekingskosten, Geen reserveringskosten, Geen administratiekosten.
        De prijs die u ziet is de prijs die u betaalt!

        Persoonlijk advies
        Voor en tijdens de reis krijgt u begeleiding van één van onze Indonesie reisexperts.
        Wij zijn 24/7 bereikbaar op ons Whatsapp nummer.

        Antwoord binnen 24 uur!
        Onze Indonesie reisexperts delen graag met passie hun schat aan kennis en ervaring met u.  
        Uw vraag wordt op werkdagen binnen 24 uur beantwoord
         
        Copyright 2019. All rights reserved.
        Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu